Map » Blakterbeekpark

In het Blakterbeekpark, aan de rand van het dorp Sevenum, kun je wandelen en spelen. Een watertoren, bijenstal, kikkerpoel en klaphekken om de schapen binnen te houden, maken dit park tot een avontuurlijk stukje natuur, vooral voor kinderen!

Het park is aangelegd om het watersysteem van de Blakterbeek weer duurzaam en natuurlijk te laten verlopen. Schapen begrazen het park zodat flora en fauna optimaal de ruimte krijgen.

Indien u met een groep gaat wandelen bestaat er de mogelijkheid bij de Groengroep een gids aan te vragen die u alles kan vertellen over de natuur.

Voor basisscholen, maar uiteraard om ook thuis zelf te doen, is er een vragenlijst voor kinderen bijgevoegd. De vragen zijn te beantwoorden voor kinderen vanaf groep 5/6.

 

Overzichtskaart Blakterbeekpark

 

Download presentatie educatie pad

 

Er is een wandeling uitgezet van 5 km. Deze duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. U start bij Knooppunt 2 (Blokhut) en loopt links het park in via de 2 toegangspoortjes. Hier staat ook een plattegrond van de route met vermelding van alle speeltoestellen en bezienswaardigheden. Als u de pijlen volgt passeert u alle speeltoestellen.

De route is eenvoudig te volgen via de volgende knooppunten: 2 – 29 – 12 – 11 – 3 – 2.

Niet alleen interessant voor kinderen, maar zeker ook voor volwassen zijn bijvoorbeeld de zonnewijzer. Bij zonnig weer kunt u kijken welke tijd deze aan geeft. Of de windwater molen, waar u kunt zien hoe het pompen gaat. Ook interessant is het bijenhotel. En als u richting de Donckstraat loopt kunt u het ecoduct bekijken waar de beek onder de straat door stroomt. Kleine diertjes kunnen zo oversteken op de stenen oevers van de beek.

Op de Donckstraat naar links en na 300 meter rechts richting natuurgebied Haagens. U passeert de speeltuin en trapveld en ziet rechts hoogstam fruitbomen in een cirkel. Ook een smaakvol bosje wat in 2010 b.g.v. boomfeestdag is geplant. De weg loopt langs een wand van struiken, een schuil- en voedselplaats voor vogels en kleine dieren.

Bij knooppunt 29 ziet u het ooievaarsnest. Iets verder het insectenhotel en vervolgens de vogelkijkwand. Via de gaten in de wand kunt u de vogels waarnemen die zich aan de waterkant bevinden.

Een prachtige wilgenomgeving met volgroeide, oude en knoestige wilgen. Rustig langs de mooie meanderende beek lopen en vervolgens naar rechts naar de vogeltoren. Een plek waar men zich alleen voelt in de mooie natuur. Volg het pijltje de wei in richting de schaapskooi met even verderop een bank dicht bij het kapelletje. Links het Linderspaadje in, waar u zicht heeft op de kleinschalige weilanden en waar een aantal borden staan met uitleg over de bomen en de houtwallen in de weilanden.

Volg de pijlen nabij Horsterweg, steek over en volg het fietspad naar knooppunt 3 en van daar terug naar knooppunt 2.

Een schitterend natuurgebied waar zowel volwassenen als kinderen in ieder seizoen kunnen genieten van de vele planten- en diersoorten die er leven.

Een gids vragen, betekent een meerwaarde voor de beleving.

 

Kinderen, (het avonturenpad)

Voor de kinderen is er een prachtig avonturenpad gemaakt vol speeltoestellen. Bijvoorbeeld de kruipbuis, de evenwichtsbalk of de kabelbaan. Nog spannender is de wankelbrug over het water.

Er staat een totempaal en een prachtige tipi gemaakt van Wilgentakken. Hier kunt u ook heerlijk in picknicken.

De zonnewijzer, de water wind molen en de hangende steen, er is te veel om op te noemen.

Bekijk eens waar de bijen hun voedsel vandaan halen. Kijk hoe actief de diertjes de bloemen bezoeken. Er staat een bord bij hoe ze leven.

Het is niet alleen leuk om als ouders of grootouders een bezoek te brengen aan het park, maar is zeker ook een tip voor een kinderfeestje. Je kunt er wedstrijdjes verzinnen wie bijvoorbeeld het langste evenwicht kan houden, of schatten verstoppen.

Ook bestaat de mogelijkheid om het water leven te onderzoeken in de poelen die er zijn in het park. Met een schepnetje diertjes opvissen is zeker voor kinderen een spannende en leuke ervaring. Hiervoor heb je een schepnetje en een platte bak nodig die je kunt vullen met poelwater. Vervolgens kun je met een loeppotje de diertjes bekijken. Op een zoekkaart kun je de afbeeldingen van de diertjes bekijken om er achter te komen wat je opgevist hebt uit het water. Na onderzoek uiteraard de diertjes weer terug zetten. Een zoekkaart vind je op deze site.

En zijn de kinderen nog niet uitgespeeld, bezoek dan de speeltuin op De Maolenhook of bij de blokhut.

 

Natuurbeleving

Ten westen van de Donckstraat bevind u zich in een cultuur landschap zoals vroeger het boerenlandschap was met weilanden waar het vee kan grazen.

Van oudsher is dit een nat gebied. In de loop van de tijd is door de ontwikkeling van het gebied dit langzaam droger geworden. Om het natte gebied weer terug te krijgen en daarmee het behoud van alle natuur- en cultuurelementen die bij zo’n gebied horen heeft het Waterschap Peel en Maas de bodem van de beek verhoogd. Hierdoor blijft er meer water in het gebied.

De Blakterbeek voldoet aan alle voorwaarden die een beek natuurlijk maken. Een goede water kwaliteit die leven van vis en waterdiertjes mogelijk maakt. De natuurlijke loop met wisselende stroomsnelheden in de bochten. De oever waar grassen groeien die zorgen voor een kruidenrijke vegetatie. De ijsvogel wordt vaker waargenomen als die vanaf een overhangende tak zit te vissen. Insecten en diertjes, in en rond de beek trekken weer vogels aan.

Binnen het park tellen wij een 12-tal poelen. Buffers met stilstaand water van goede kwaliteit. In de poelen zit enorm veel leven, zoals salamanders, kikkers, padden, waterinsecten en diertjes planten zich voort. Libellen zweven door de lucht. In het gebied zijn ook enkele grotere wateropvang bekkens aangelegd. Bij hevige regen wordt dit gebruikt als overstort van het riool. Deze bekkens vangen het water op en lozen dit dan geleidelijk in de beek.

Er leven vele diersoorten en met name vogelsoorten in het park. Een verrekijker stelt je in staat vanaf de vogelkijkwand vogels te observeren die aan de waterplas verblijven. Ook onderweg komt u zat vogels tegen.

Er zijn ook cultuurelementen terug te vinden zoals houtwallen. Dit zijn rijen bomen, die voor schaduw zorgen maar tevens ook gebruikt hout opleveren als ze gesnoeid worden. De wilgen tenen die de knotwilgen opleveren werden vroeger gebruikt voor het vlechten van manden. Populieren leverden hout voor het maken van klompen. Naast wilgen, populieren, en eiken zien we ook veel elzen in dit natte gebied. Het sap van de els werd gebruikt als rode kleurstof.

Fruitbomen treft u aan op het wat hogere deel zoals bijvoorbeeld het serums Striepke, het oude regionale hoogstamras.

Het is een prachtig natuurgebied waar vele instanties zich inzetten voor het behoud van alle dier- en plantensoorten.