Deze week een tweetal onderwerpen onder de rubriek Groengroep, te weten:

– Herfst een prachtig jaargetijde

– Boerderij met een pluim

De herfst een prachtig jaargetijde:

Ieder jaargetijde heeft zo zijn aantrekkelijkheden, maar met name de herfst heeft ons bijzonder veel te bieden. Wanneer je de natuur in trekt  dan zie je dat  het aangetaste groen langzaam plaats maakt voor een breed spectrum van kleuren variërend  van heel licht geel, via rood naar donker bruin. Prachtig!  Bovendien is het mooie dat daar waar binnen onze huidige samenleving meteen  belastingen geheven wordt wanneer er sprake is  van vermaak dan wel consumptie,  dit prachtig schouwspel ons gratis aangeboden wordt.  Geen BTW, geen schenk- of overdrachtbelasting,  gewoon met volle teugen genieten.

Wanneer je dan buiten loopt geef je ogen dan de kost. Zie hoe her en der paddenstoelen uit de grond schieten of zich op boomstammen ontwikkelen. Zie ook hoe snel de ene boomsoort zich “van zijn jas ontdaan heeft”  terwijl de andere noch volop aan het pronken is met zijn bonte bladerenpracht. Het zal nog tot de eerste echte nachtvorst duren voordat ook deze loofbomen hun takken laten zien.

Het mooie van de natuur is dat alles een functie heeft. Zo ook de bladval. De boom bereidt zich voor op het komende seizoen en laat zijn sapstroom langzaam tot stilstand komen. Een kurklaagje wordt gevormd tussen tak en blad waardoor het blad afgesloten wordt van voedingsstoffen en uiteindelijk afvalt.
De afgevallen bladeren dienen vervolgens weer als  beschermplaats voor kleine reptielen, als isolatiemateriaal  tegen nachtvorst voor planten, als humus voor de bodem. Laat u dus niet verleiden door de prachtige bladkorven van de gemeente maar gebruik de bladeren waarvoor ze bestemd zijn, namelijk voor uw eigen tuin. Ik heb me zelfs laten vertellen dat er mensen zijn die bladeren naar de bladkorven brengen, waarna de gemeente deze  bladeren laat composteren. BladkorfDeze zelfde mensen rijden vervolgens met auto en aanhangwagen naar het compostbedrijf om vervolgens hun “eigen bladeren”  als compost weer mee te nemen en in hun tuin uit te strooien. “Rare wezens, die mensen”.

Boerderij met een Pluim    

Gesponsord door Landschap Horst a.d. Maas heeft de Groengroep, ondersteund door de Heemkundevereniging, een pluim toegekend  aan een drietal boerderijen van de voormalige gemeente Sevenum.  Ieder kerkdorp, Sevenum, Kronenberg en Evertsoord kent een pluimwinnaar.

Criteria die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de toekenning van de Pluim zijn:

Behoud van het natuurlijk karakter van de boerderij

Inpassing in het landschap

De juiste mate van “rommeligheid”

Naast de eer ontvangen de Pluim-winnaars tevens een houten landschapspoort, welke op korte termijn in samenwerking met  de Groengroep geplaatst zal worden.

De winnaars van “Boerderij met een Pluim” zullen volgende week bekend gemaakt worden.

 

Ben Appeldoorn