Het weekend van de tuin Floriadeterrein, evenement georganiseerd door Groei en Bloei, de vereniging van plantenliefhebbers met vaak een tuin als basis. We schrijven het weekend van 13/ 14 juni 2015. Gelukkig is er weer eens een organisatie geweest; die het prachtige Floriadeterrein heeft uitgekozen om er iets te organiseren. Het evenement doet er niet zoveel toe, maar een onderwerp met groen als basis past natuurlijk het beste bij de omgeving. Maar wat ligt het er nog mooi bij; dankzij het “bijhouden” van de boel en dat vindt plaats door een groep gedetineerden, die hierdoor ook nog eens buiten komen en de handjes kunnen laten wapperen. De paviljoens van Belgie, China, liggen er toch nog zo mooi bij. Het amfitheater en de waterpartijen, de fruittuin om er enkele te noemen. Veel mensen vinden het zonde dat er maar zo weinig met het terrein wordt gedaan. Muziek evenementen hebben al vaker plaats gehad en op zo’n moment krijg je ook mensen bij elkaar; want daar draait het om! Als er maar omzet kan worden gemaakt, dan zullen horeca ondernemers bereid zijn om zich te vestigen. Veel parken hebben een bezoekerscentrum met daaraan gekoppeld een restaurantje. Integreer het gebied in het wandel en fietsknooppunten netwerk, voorzien uiteraard van het nodige kaartmateriaal.

De Villaflora, een knots van een gebouw, staat nog steeds leeg. En juist misschien omdat bij het ontwerp alleen gedacht is aan de functie floriade, is het zo moeilijk om ondernemers te vinden die er iets mee kunnen. Beter gezegd, de opzet was ook veel te royaal en kostbaar. We kunnen alleen maar hopen dat het nog wat wordt!!

Werkdag bij de jeneverbessen. Zaterdag 13 juni waren we met 8 groengroepers  om in het jeneverbes parkje langs de Middenpeelweg, de opslag van jonge dennen en berken te verwijderen. Het blijft nog een tijdje nodig om de kiemplantjes weg te houden. Uiteindelijk willen we de verjonging van de jeneverbes, waar veel besjes aan zitten, op gang zien komen.

Wiel v.d.Linden.