Wanneer:
28/10/2017 @ 19:00 – 21:30
2017-10-28T19:00:00+02:00
2017-10-28T21:30:00+02:00
Waar:
Café Ummenthum
De Hees 108
5976 NJ Kronenberg
Nederland

De nacht in en…….. Donker!

 

De Groengroep organiseert in het kader van de Nacht van de Nacht een wandeling in het donker op zaterdag 28 oktober om 19:00 uur. Tijdens de Nacht van de Nacht wordt aandacht gevraagd voor de duisternis. Het thema dit jaar is ‘Donker!’.

De avond start bij Café Ummenthum, de Hees 108 Kronenberg, waarna we een mooie wandeling gaan maken. Een aantal leden van Vogelwerkgroep ’t Hökske zijn aanwezig om uitleg te geven, er is een woordenkunstenaar en een muzikaal jasje… Bij terugkomst verzorgt de Groengroep wafels met warme kersen en slagroom.

Kortom: het licht uit, goede wandelschoenen aan en wandelen maar!

 

Wat is de Nacht van de Nacht?

Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op de wegen of straten valt, maar omhoog straalt. Dit is niet alleen zeer kosten-inefficiënt, maar verstoort ook dieren die van de duisternis (of juist de maan als lichtbron en oriëntatiepunt) afhankelijk zijn. Licht lijkt een onlosmakelijk bijeffect van de verstedelijking en de 24-uurseconomie. In een geïndustrialiseerd gebied als West-Europa is het nagenoeg onmogelijk om nog plekjes te vinden waar de hemel echt donker is. Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Bij een natuurlijke, donkere lucht is het mogelijk om in Nederland 2.500 sterren te zien. Echter, door de lichtvervuiling zijn er in steden nog slechts 50 sterren zichtbaar. Met de Nacht van de Nacht willen Natuur en Milieu en de provinciale milieufederaties aandacht vragen voor het gebrek aan echte donkere nachten in Nederland. Daarom gaan we zaterdag 28 oktober stilstaan bij een oerkwaliteit van onze aarde: duisternis!

 

Startlocatie en programma

De vertreklocatie op zaterdag 28 oktober is Café Ummenthum Kronenberg.

We vertrekken vanaf 19.00 uur in enkele groepen. De wandeltocht is 8 km en goede wandelschoenen zijn aan te bevelen. Tijdens de wandeling zult u aangenaam verrast worden door niet alleen de duisternis. Aan alles is gedacht: een dichter, de muzikale noot Luuk Lenders en toelichting van Vogelwerkgroep ’t Hökske.

Na terugkomst is er koffie en wafels met warme kersen aangeboden door de Groengroep.

Er zijn geen kosten aan verbonden!

 

Het licht uit:      goed voor mens, dier en milieu

Groengroep Sevenum

Team Nacht van de Nacht 2017

Henk Kersten, Piet Nellen, Jan Philipsen, Ton Wismans