Vandaag in ut stukske: Heerlijke werkdag Joepiepedje en bijenoase Haverstraat, Rabo Honingboom en Laarbeek verrijkt met Zaerumse Striepkes en fraaie boom Donckstraat!

 

Heerlijke NL Doet-werkdag Joepiepedje en bijenoase Haverstraat

Zaterdag was een fijne en weer drukke werkdag. De verdere aanplant alvast, langs het Joepiepedje i.o. laat al mooi de contouren zien van het paadje. Met een fijn sortiment ontstaat hier een bomenrij met dicht struweel onderbeplanting dat landschappelijk en ecologisch waardevol is.

Met inbreng van enkele politieke partijen is het een bloeiend geheel geworden dat de betreffende partijen na de verkiezingen breed zullen uitvoeren!

Foto 76: Aangeplant Joepiepedje!

 

 

 

 

 

De bijenoase Haverstraat was een succes. Samen met de buurt een mooi plannetje en dan samen aangeplant! Buurt, gemeente en Groengroep waren erg enthousiast over het sortiment en het resultaat. Dit mede met het kalendergeld van drukkerij Engelen!

 

Foto 53: Samen met de buurt bijenoase aanleggen

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Haver 3:  Ook de jeugd uit de straat helpt mee!

 

Stukske vanuit de buurt Haverstraat:

Bij flinke wind en wat regen is de voorgestelde klus op de Haverstraat op een haartje na gefixed.

De uitzonderljke bomen vragen een toelichting zodat het ook voor een groter publiek meer aanspreekt.

Magnolia kobus; Kleinbloemige witte Magnolia. De bloei is tegelijkertijd met de bladontwikkeling. Het wintersilouette zal menig schilder aanspreken omdat de viltige, dicht behaarde knoppen gedurende de winter steeds mooier worden.

Het wordt een statige opvallende boom.

Tilia mandshurica; Kleinbladige Linde. Deze boom geurt in al zijn voegen. Het hout, het blad de bloeiwijze. De boom wordt matig van omvang. De herfstkleur is opvallend geel. Het blad verteert zeer gemakkelijk  en bevordert zo het bodemleven. Zijn naam doet al vermoeden dat hij uit het verre oosten komt.

Sophora japonica; Honingboom. Helemaal uit Japan geïmporteerd. Opvallend kenmerk van deze boom is dat het hout altijd groen van kleur is en de zwarte knoppen onzichtbaar zijn. Ze zitten namelijk verborgen in de holle bladsteel. Als het blad ’s winters eraf is kunt u ze pas zien. Een boom met een fijne textuur en een overdaad aan witte bloemen in juli – augustus waarbij bijen zich tegoed aan doen aan de vele nectar.

Heptacodium miconioides; Zeven Zonen Boom. Wat een naam! Dat vraagt om een toelichting. De creme kleurige bloemen die verschijnen in augustus tot oktober. De naam berust op de verdeling van de bloemen. de eindstandige pluimen zijn telkens in groepjes van ZEVEN verdeeld. Als de zomer maar warm genoeg wordt verkleuren de vruchten naar purperrood tot rood. 

De plant is pas geïmporteerd in 1980 en als enige soort in het Sevenumse bomenbestand opgenomen. Dat vraagt om extra gekoesterd te worden.

Koelreuteria paniculata; Lampionboom. Als deze boom gaat bloeien is het echt hoogzomer. Met zijn statige opgerichte gele pluimen vraagt hij de nodige aandacht. De bloei wordt gevolgd door blaasvormige vruchten vandaar de naam waarin 3 kogelronde, zwart glimmende besjes zitten.

Parrotia persica; Perzische IJzerhoutboom. Deze exoot werd ontdekt door de Duitse arts en botanicus Frederick Parrot in 1776 toen hij als eerste de berg Ararat in Iran beklom. Er werd zaad verzameld en verder opgekweekt in Duitsland. Deze boom bloeit op het kale hout in januari – februari met een opvallend kersrood bloemetje. De bast op de stam en oudere takken bladert af zoals ook te zien is bij de Plataan.

Callicarpa bodinieri ‘Profusion’; Verfbes. De bloei is niet spectaculair maar zijn paars gekleurde bessen zijn dat des te meer.  

Amelanchier lemarckii; Krentenboom. Deze plant is in alle opzichte een pluspunt. Hij is gezond. Hij is bloemrijk. Hij heeft heerlijk zoete krenten die erg in trek zijn bij alles wat twee vleugels heeft. En als klap op de vuurpijl een vuurrode herfstkleur.

 

Alle vrijwilligers, alle verzorgers met koffie en vlaai, alle helpers en Groengroepers, bedankt voor uw inzet

Gemma Maessen en Hein Herijgers

 

 

 

Naast aanplant ook snoei aan de fruitgaard bij Joepiepedje!

 

Foto: 59: Snoei hoogstamfruit voor weer een flinke oogst!

 

Rabo Honingboom

De Rabobank heeft in Horst ad Maas voor elke kern een Honingboom beschikbaar gesteld. De Groengroep had al eerder vele Honingbomen gezet, maar op deze plek de officiële onder toeziend oog van de Rabomedewerker Huub Leijsten!

 

Foto 73: Aanplant Rabo Honingboom

 

Laarbeek verrijkt met Zaerumse Striepkes

Tijdens de excursie te Laarbeek (Groenste dorp van Europa 2018)  hebben we twee Zaerumse Striepkes beloofd. Dus zondagochtend naar Laarbeek en de Striepkes met de wethouder van Laarbeek en het IVN geplant.

Men is enthousiast over onze inzet in Sevenum en wil graag deze zomer een ronde door Sevenum fietsen om het te ervaren!

Foto 18: Met wethouder en IVN Striepkes aanplanten te Laarbeek

 

 

 Fraaie boom Donckstraat!

Soms is het noodzakelijk dat oude bomen niet meer veilig staan en weggehaald moeten worden. Soms moet dit en dan is het geweldig dat de eigenaar zeker een mooie nieuwe boom wil. Zo ook aan de Donckstraat, waar de beide buren enthousiast waren dat de gemeente en Groengroep een mooie nieuwe boom konden organiseren! Een Acer Platanoides ‘Deborah’ zal hier een beeldbepalende plek gaan vormen.

 

Ron Janssen

Stg. Groengroep Sevenum

ron_janssen@planet.nl

077-4670321