De nacht in en…….. Donker!

 

De Groengroep en KnopenLopen organiseert in het kader van de Nacht van de Nacht een wandeling in het donker op zaterdag 27 oktober om 19:00 uur. Tijdens de Nacht van de Nacht wordt aandacht gevraagd voor de duisternis. Het thema dit jaar is ‘Muziek van de Nacht!’.

De avond start bij De Stal Lemmeweg 3a Sevenum, waarna we een mooie wandeling gaan maken. Een aantal leden van Vogelwerkgroep ’t Hökske zijn aanwezig om uitleg te geven, er is een woordenkunstenaar en een muzikaal jasje… Bij terugkomst verzorgen we iets lekkers bij de koffie.

Kortom: het licht uit, goede wandelschoenen aan en wandelen maar!

 

Wat is de Nacht van de Nacht?

Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op de wegen of straten valt, maar omhoog straalt. Dit is niet alleen zeer kosten-inefficient, maar verstoort ook dieren die van de duisternis (of juist de maan als lichtbron en oriëntatiepunt) afhankelijk zijn. Licht lijkt een onlosmakelijk bijeffect van de verstedelijking en de 24-uurseconomie. In een geïndustrialiseerd gebied als West-Europa is het nagenoeg onmogelijk om nog plekjes te vinden waar de hemel echt donker is. Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Bij een natuurlijke, donkere lucht is het mogelijk om in Nederland 2.500 sterren te zien. Echter, door de lichtvervuiling zijn er in steden nog slechts 50 sterren zichtbaar. Met de Nacht van de Nacht willen Natuur en Milieu en de provinciale milieufederaties aandacht vragen voor het gebrek aan echte donkere nachten in Nederland. Daarom gaan we zaterdag 27 oktober stilstaan bij een oerkwaliteit van onze aarde: duisternis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Startlocatie en programma

De vertreklocatie op zaterdag 27 oktober is De Stal Lemmeweg 4 Sevenum.

We vertrekken vanaf 19.00 uur in enkele groepen. De wandeltocht is 8 km en goede wandelschoenen zijn aan te bevelen. Tijdens de wandeling zult u aangenaam verrast worden door niet alleen de duisternis. Aan alles is gedacht: een ode van Geert van de Munckhof, de muzikale noot Luuk Lenders en toelichting van Vogelwerkgroep ’t Hökske.

Na terugkomst is er koffie met iets lekkers aangeboden door de Groengroep en KnopenLopen.

Er zijn geen kosten aan verbonden!

 

 

Het licht uit:      goed voor mens, dier en milieu

 

 

KnopenLopen &Groengroep Sevenum

Team Nacht van de Nacht 2018

Mart Vervoort, Hay Verrijth, Henk Kersten, Piet Nellen, Dion Stoop & Ton Wismans

 

 

Inlichtingen over het wandelen:                                              06- 2866 8032 (Ton Wismans)

Inlichtingen over de Groengroep:                                           www.groengroepsevenum.nl     

Inlichtingen over de Nacht van de Nacht:                             www.nachtvandenacht.nl