Moestuin? Smaakvol? Gezonder?

Grote kans. Groente en fruit weggooien doen we met groot gemak (van alle groente en fruit in Nederland belandt tien procent bij het afval!). Maar de groente die je zelf zaait, ziet ontspruiten en groeien … die oogst gooi je minder makkelijk weg. Komt bij dat je met een half uur tuinieren meer energie verbruikt dan een half uur fietsen of wandelen. Maar is beweging en gezonde groente met vitamines het gezonde geheim van de tuin? Zeker niet! Wat we langzaam opnieuw ontdekken, is hoe inspirerend een moestuin is. In je tuin sta je met je neus bovenop de kracht van de natuur: je ziet letterlijk nieuw leven ontspruiten, groeien en bloeien. Dat inspireert!

De echte oogst van de moestuin is dat het in tijden van tegenslag moed geeft om door te gaan, een nieuwe start te maken, de pijn te vergeten of hoop te houden in zware tijden. Met je handen in de aarde maak je letterlijk contact met de grond, door te zaaien laat je concreet iets nieuws ontkiemen en je ziet planten groeien en bloeien. Je eigen tomaten, bieten en peultjes verbouwen, zorgt dus voor meer dan lekkere, zelf geteelde groente in je pan. En, zeker niet onbelangrijk, voor meer ontspanning in tijden van tegenslag en stress.

Ik kan veel redenen bedenken om te starten met een moestuin: om fysiek bezig te zijn, ecologisch verantwoorder leven, even tot rust komen, het sociale contact of gewoon om eens iets ander te eten dan wat je lokale supermarkt te bieden heeft.

Toch is er altijd één factor geweest die me nog het meest heeft gemotiveerd: smaak. Iets dat je zelf teelt, smaakt altijd beter. Een belangrijke levensles die ik al van kleins af aan meekreeg.

Nationale Week Zonder Vlees.

Besparing van 1 week zonder vlees:

Wanneer je als volwassene deze week geen vlees eet, bespaar je: 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees is de milieudruk van je voeding namelijk lager. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik.

 

Provinciale verkiezingen woensdag 20 maart.

Nederland kiest de leden van de Provinciale Staten, de hoogste volksvertegenwoordiging in de provincie. Belangrijk is, dat je dan ook gaat stemmen voor een partij die opkomt voor een heel gezonde leefomgeving en een zeer warm hart voor de natuur heeft.

 

Waterschapsverkiezingen woensdag 20 maart.

Jij gaat toch ook stemmen voor gezond water!

Hoe we omgaan met ons water daar heb je invloed op.

Iedereen van 18 jaar en ouder kan stemmen. Door te stemmen, bepaalt je wie er straks namens de inwoners in het bestuur van Waterschap Limburg zitten.

Water wordt voor ons beheerd door de Waterschappen. En goed waterbeheer zorgt voor schoon en gezond water, vrij van pesticiden, met een grote diversiteit aan planten, vissen, insecten.

Op dit waterbeleid kunnen we zelf invloed uitoefenen! Bestuurders van Waterschappen worden gekozen, net zoals dat gebeurt voor de gemeenteraad. Als je belang hecht aan in natuur, milieu, landschap, klimaataanpassing mag je jouw stem voor de waterschapsverkiezing niet verloren laten gaan. Waterschap bestuurders kunnen wel degelijk het verschil maken!

 

 

Namens de Groengroep,

Ton Wismans