Biodiversiteit

Zoal jullie weten zijn er in ons land steeds minder en minder soorten en hoeveelheden vogels, insecten en planten soorten. Met een geleerd woord wordt dat de afname van de biodiversiteit genoemd.

Biodiversiteit draagt bij tot veel aspecten van het menselijk welzijn bijvoorbeeld door het leveren van grondstoffen en stoffen voor de gezondheid.

Deze afname is zorgwekkend! Een van de aspecten is ook, dat  landbouw gewassen steeds vatbaarder zijn voor invasieve soorten.

Als Groengroep willen we de biodiversiteit heel graag onder de aandacht brengen en samenwerken voor oplossingen!

 

Maaien van de Oeze.

Afgelopen week is het terrein in de Oeze aan de Klassenweg gemaaid.

Het doel van dit maaien is om de grond armer te maken. Armer in die zin dat de hoeveelheid voedingsstoffen op het perceel verminderd worden. Het beste is, om dat in het najaar te maaien en afvoeren. De kruidachtige gewassen hebben dan zaad gezet. In het voorjaar en zomer worden er weer veel bloemen verwacht. Goed voor de bijtjes en andere insecten!

 

 

 

 

 

 

 

In het midden van het perceel is bewust een stukje niet gemaaid.

Voor de komende winterperiode is dat een ideale schuil, maar ook nestgelegenheid, voor vogels en insecten.

 

Zaerums Striepke

Een leuk alternatief voor een duur cadeau met Sinterklaas of Kerst en heel persoonlijk: geef een Zaerums Striepke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Zaerums striepke is een heel oud regionaal hoogstam appel ras. Smaakt goed en lekker in bijvoorbeeld in een appelevlaai!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Groengroep heeft nog diverse Zaerumse striepkes beschikbaar. Het planten kan nog tot eind maart. Dus bel Lowie van de Goor (tel 077-4671990).

 

Namens de Groengroep,

Ton Wismans